03jun2019

Ett äventyr!

Att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg är något av det mest äventyrliga jag har gjort. Hur jag kom på idéen var en tillfällighet som så mycket är här i livet. Nog blev jag inspirerad när jag läste Renata Chlumskas bok, ”När bergen kallar”, men jag har alltid dragits mot fjällets höjder och känslan av frihet och styrka när jag står på en fjälltopp och blickar utöver fantastiska vyer.

Kilimanjaro! Så magiskt, så mäktigt, så stort och så högt. 5 895 m ö.h. en respektabel höjd som kan bjuda på en del bekymmer. Jag hade aldrig tidigare vandrat så högt och jag hade aldrig heller tillbringat 8 dagar på hög höjd, sovit i tält i olika läger varje natt utan dusch, utan vanlig toalett och andra bekvämligheter. Risk för huvudvärk och magproblem var jag förberedd på men jag hade ingen aning om hur min kropp skulle reagera.

Alla förberedelser, det fysiska och det praktiska ska inte underskattas. Min fysiska träning bestod en hel del av spinning pass och styrketräning på gymmet för att under de närmsta sex månaderna innan resan kompletteras med stavgång med packning upp och ner för Hammarbybacken i Stockholm.

Inte så omväxlande men oerhört nyttigt både för att bygga fysisk och mental uthållighet. Två timmer upp ner för backen med spotify spellistor fungerar faktiskt riktigt bra. Jag mötte andra vandrare, det syntes direkt vem som hade liknade planer som en själv. Alltid kul att höra vilken topp som ska bestigas och om andras äventyr och erfarenheter.

Att lämna mörka och kalla Sverige en stund för att möta ett härligt varmt och vänligt Tanzania var en resa i sig. Vi var ett glatt gäng på 22 personer i alla åldrar med samma mål, att komma upp på Kilimanjaros topp!

Åtta dagars vandring med lätt packning, sova i tält och leva lägerliv var milt sagt annorlunda jämfört med dagliga rutiner i hemma. Sammanhållning, struktur, säkerhet och disciplin var genomgående men också något helt annat. Nämligen tid för egna tankar, reflektion och nya insikter.

Nattvandringen och sedan soluppgången på Kilimanjaros topp, det går inte att beskriva upplevelsen och känslan! Det är stort, väldigt stort!

Jag på toppen av Kilimanjaro
Vårt camp
Kilimanjaro